TÜBİTAK Marmara Teknokent, 62 hektar alan üzerinde kurulmuş olup; bunun 360 hektarı Teknoloji Serbest Bölgesi'ne (TEKSEB), 240 hektarı ise Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne (TEKGEB) ayrılmıştır. Teknokent'i de içine alan 800 hektar TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde, geniş sahil şeridi ve doğa parkı bulunmaktadır.

Kuzey Marmara ekonomi Sanayi havzasının ortasında bulunanTübitak Marmara Teknokent; Türkiye'nin 2'nci Büyük Sanayi Bölgesi olan KOCAELİ ilinin Gebze ilçesi sınırları içindedir. Kocaeli Bölgesi'nde 12 Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta ve Türkiye'nin toplam ihracatının %25'i bu bölgeden gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, Bölge'de 2 üniversite (Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Yüksek teknoloji Enstitüsü) mevcuttur. İstanbul ve civar illerle birlikte Teknokent çevresinde yaklaşık 52 Üniversite ve Yüksek Okul yer almaktadır.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, Türkiye'nin en büyük ve en önemli araştırma ve geliştirme merkezi olup, bünyesinde bilim ve teknolojinin birçok alanında faaliyet gösteren araştırma enstitülerini bulundurmaktadır. Bunlar arasında Gen ve Biyoteknoloji, Yer ve Deniz Bilimleri, Metroloji (Ölçme Bilim ve Teknolojileri), Kimya, Gıda, Enerji, Elektronik ve Bilişim alanında yoğunlaşmış muhtelif enstitüler sayılabilir. Teknokent ile komşu olan bu bölgede yaklaşık 3.000 araştırmacı ve teknolog çalışmaktadır.

Teknokent; İstanbul'a 45 km; İzmit'e 42 km mesafededir.

Bölge ayrıca İstanbul/Kurtköy Sabiha Gökçen Havaalanı'na 15 km, İstanbul/Yeşilköy Atatürk Havaalanı'na 90 km uzaklıkta, E-6 Otoyolu'na, Eskihisar Feribot İskelesi ve Gebze Tren İstasyonu'na yakın mesafededir. İnşaatına başlanmış olan İstanbul-İzmir Otoyolu ve Körfez Köprü Geçişi'ne sadece 5 km uzaklıktadır.

Firmalar ve Faaliyet Konuları

TÜBİTAK Marmara Teknokent A.Ş. dahilinde hali hazırda yürütülmekte olan faaliyetler aşağıdaki kategorilerde sınıflandırılmıştır;

* Yeni veya yurt içinde mevcut olmayan teknolojiler geliştirilmesi,

* Transfer edilen teknolojilerin geliştirilmesi ve uyarlanması,

* Yazılım geliştirilmesi ve uygulamaları. (Mali, Finansal, Proses Kontrol, Gömülü Sistem vb.)

* Ürün kalitesinin veya standardının yükseltilmesi,

* Süreçlerin iyileştirilmesi, yeni ürün geliştirilmesi, tasarım, test ve analiz çalışmaları ile Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satılması,

Teknoloji Serbest Bölgesi'nde faaliyet göstermek üzere alınan  "Faaliyet Ruhsat Belgesi" aşağıda belirtilen  faaliyet konularını içermektedir:

Ar-Ge'ye dayalı prototip geliştirme ve sınırlı üretim faaliyetleri, ortaya çıkan ürünlerin kalite kontrolü, kalibrasyonu, üretimde kullanılan hammadde ve ara maddelerin alımı, üretilen malların satımı, depolanması, markalanması, ambalajlanması, etiketlenmesi, sergilenmesi, bakımı-onarımı, teknik destek faaliyetleri, mühendislik hizmetleri, yazılım ve sistem desteği.